Tuesday, April 20, 2010

Õppimise põhialused

Õppimise oskus on esimene oskus, millest sõltub kõik muu.

Õppimise meetodid

Õpitakse täiesti erinevatel viisidel:
  • Kogemuste omandamine ja läbi töötamine - et õpitust oleks mingit kasu, tuleb seda pidevalt siduda kogemusega. Kogemus on kõikehõlmavam, kui teooria, ning näitab reaalselt ära puudujäägid senistes teadmistes. Vaja on valida hoolega väljakutseid, võtta need vastu ning töötada läbi. Kui kõik kolm on hästi teostatud, siis on kogemusest õppimine toimiv. Tuleb ka loobuda väljakutsetest siis, kui selgub, et need ei olnud mõistlikud valikud.
  • Eeskujude valimine - et õppimist kiirendada, on koos väljakutsetega vaja valida ka eeskujud. Eeskuju on inimene, kes sarnases valdkonnas häid tulemusi suudab saavutada. Eeskujusid on mitut liiki. Esiteks ajaloolised eeskujud ja muud eemalasuvad eeskujud - tutvudes nende endi poolt kirjutatud tekstide ning samas nende elulugudega on võimalik aru saada olulistest punktidest õppimise juures. Teiseks isiklikud tutvused - ilmselt jäävad nad kõvasti alla ajaloolistele eeskujudele, ent valides endale keskkonna, kus oleks inimesi, kes on võimekad; sõbrad, kes oleks võimekad jne.. ning ennekõike tajudes selgelt, kes on milles ja kui võimekas ja tajudes selgelt enda oskuste suhet nende omadega, on võimalik õppida lähedasest eeskujust - inimeste valik on väiksem, ent samas saab neilt palju rohkem infot.
  • Koolis õppimine - valdkonna alustega saab tutvuda ka nii, et läbida selle jaoks välja töötatud programmi. Ka sellele tuleb läheneda sisuliselt - kes on need inimesed, kes õpetavad ning millist informatsiooni nad pakuvad. Kool on mitmekülgne õppimisallikas, ent seda ei tohiks käsitleda kuidagi põhimõtteliselt eraldiseisvana - sisuliselt kuulatakse seal siiski teatud inimesi ja täidetakse teatud ülesandeid; paljudel juhtudel võib, kui selleks on võimalust, edukas firmas töötamine olla tulemuslikum, mis puudutab reaalseid oskusi ja teadmisi ning ülesannete tõsidust ja nende hindamismeetodite lähedust reaalsele teostuse kvaliteedile. Kool seostab mitmeid muid õppimise meetodeid, ent kool kui selline ei ole õppimise meetod.
  • Teoreetiline õppimine - hea teooria tundmine suurendab võimalust uudseid lahendusi leida. Praktika kirjutab ette kindlad olemasolevad lahendused, ent ei pruugi anda ülevaadet nende lahenduste tagamaadest. Teooria püüab haarata kõiki tagamaid ning pakkuda mõttelist ruumi, kust saab teatava pingutusega (ja see eeldab loovat annet) tuletada uudset praktikat, mis võib hetkesituatsiooni sobida paremini - ja reeglina sobibki -, kui mõni välja töötatud üldine praktika. Teooria hea tundmine annab inforuumi, mis võimaldab paremini praktikaid luua ja valida. Teooria arendamine, faktide kokku viimine ning tugeva teoreetilise aluspõhja loomine on eeldus selleks, et olla võimeline mingil määral paindlikult alasid vahetama ning erinevaid ülesandeid täitma, kus alati pole eeskuju või kogemust võtta.
  • Loomise kaudu õppimine - loovus on oskus õppida ilma ühegi välise allikata. Üldiselt peab praktilise loovuse jaoks olema hea teoreetiline aluspõhi, arendatud mõtlemisvõime ning ka üksjagu erinevat praktilist kogemust. Loovus on siiski meetod, mis teeb eimillestki midagi - võimalik on leida uudseid lähenemisi, mis sobivad kokku hetkeolukorra erinevate aspektidega.
Materjali kvaliteet

Õppimise puhul on esmane materjali kvaliteet. Kui õppematerjalis on vigu, liiga palju sõnu lihtsa asja kohta (või liiga vähe sõnu keeruka kohta), kui see korrutab seda, mis on juba selge või jätab mainimata asju, mis ei ole selged, ent mis õppematerjali koostaja arvates peaksid selged olema - kõikidel nendel juhtudel õppimine aeglustub. Ka siis ei ole materjaliga midagi teha, kui selle koostaja ei olnud tegelikult väga andekas, laia silmaringi ning täpsete teadmistega valdkonna loovgeenius. Õppematerjali puhul võime nõuda autorilt seda, et ta oleks parim - sest pea iga valdkonna parimad on andnud välja õppematerjale. Samuti võiks materjal olla ülevaatlik ja teemat laialt käsitlev jne...

Inimeste kvaliteet

Õppimise puhul on esmane valida keskkonnad ja inimesed, kes oleksid valdkonnaga hästi kursis ja oskajad. Reeglina saab sellistelt inimestelt, kui nad teavad, millega parasjagu tegeled, viiteid ja soovitusi, mida ise ei oskaks kuskilt otsida - selle jaoks on vaja lisaks ajaloolistele geeniustele, kes ei tea sinust midagi, õpetajateks tihti ka reaalseid inimesi, kes saavad anda ka tagasisidet. See väärtustab tööd loovas kollektiivis.

Huvi olemasolu

Ilma isikliku huvita ei tasu materjali kätte võtta. Enda huvi tasub laiendada - see on õppimise üks keerukas ülesanne, kuidas areneda nii, et tekiks huvi võimalikult paljude asjade suhtes. Huvi ongi see energia, mis õpitu kuivadest kontseptsioonidest elavaks reaalsuseks muudab, samuti on huvi väga hea teejuht materjalide ja valdkondade valikul. Inimene, kes ei ole endas huvi arendanud, ei suuda reeglina suurt midagi õppida.

Huvi ei ole konstant - huvi tuleb ja läheb. Võid olla hommikul ühest asjast väga huvitatud, ent õhtul pakub pinget juba miski hoopis muu. Suutlikkus enda huvide mustris orienteeruda ning muuta õpitavat materjali pidevalt vastavalt huvide muutumisele tagab kõige suurema õppimise üldkiiruse - näiteks huvitab mind matemaatika kõige sügavamalt umbes korra aastas nii kuu aega; kui suudan selle aja vabastada ja sisustada matemaatika õppimisega, siis suudan õppida kordades rohkem, kui siis, kui jaotaksin täpselt sama aja ühtlaselt aasta peale laiali. Huvi on seotud motivatsiooniga - ilma motivatsioonita ei saa midagi teha. Motivatsioone on palju erinevaid , on erinevad motivatsiooni liigid, ning huvi on õppimise motivatsioon - kui huvi tekib, siis tuleb seda kohe ka ära kasutada ja mitte suruda ennast tegema midagi muud, mille jaoks hetkel motivatsiooni ei ole. Elu sunnib alati tegema teatud oluliste asjadega, ent inimene, kes elab oma elu natuke suuremas plaanis ja kellel on enesearengu projekt, mille eesmärgid on alati aastatepikkused, see peab suutma kogu elulise möllu sees ka enda motivatsioonirütmidega arvestada ja sellest lähtuvalt saavutada sadu kordi suuremat produktiivsust näiteks õppimises.

Seega - et saavutada produktiivsust, tuleb võidelda enda elurütmid pisut lahtiseks ja vabaks, seejärel kasutada ära loomulikke motivatsioonimustreid, et teha iga asja siis, kui selleks on kõige rohkem energiat. Motivatsioonihoog, mis on kulutatud valele asjale, on kaotatud - see vale asi on tehtud halvemini ja samas ei ole võimalik tagantjärele ka seda motivatsioonienergiat kasutada.

Õpitava materjali valik

Sadades kordades muudab produktiivsust ka see, kas õppida suurtes kogustes jama või valida välja väike hulk fakte, millest saab tuletada paljut muud ja mis on tegelikult oluline. Suur osa õppematerjale sisaldavad väga suurt kogust müra - näiteks võib mõni õpik kulutada viis või kümme lehekülge, et tuua mingeid triviaalseid näiteid või keeruatada fakti ümber, millest olen juba aru saanud. Sellisel juhul, kui iga viie lehekülje järel on üks oluline fakt, võiks viiesajaleheküljelise õpiku asemel panna kirja sada fakti - umbes kümme lehekülge. Produktiivsuse erinevus - viiskümmend korda. Reeglina on erinevus kvaliteetse ja ebakvaliteetse materjali vahel isegi suurem.

Seega on õppimise produktiivsuse oluline näitaja oskus valida materjale. Seega ei ole kaotatud aeg see, kui teha endale täpselt selgeks, millised autorid on head, millised teadusvaldkonnad seda konkreetset teemat kõige paremini kasutavad, milliseid lehekülgi üldse lugeda. Näiteks, kui mina õpin uut programmeerimiskeelt, siis ma loen läbi manuaalist keskeltläbi 1-5%. Ülejäänu suudan ma enda eelteadmiste ja kogemuste pinnalt ise tuletada või tean täpselt, kust seda otsida - nii saan üldjuhul suurema koguse infot, kui keegi, kes manuaali läbi luges, kuna mina lugesin väikse osa, jätsin kõik meelde ja sidusin kohe enda eelneva praktikaga. Siiski, oleks ma valdkonnas algaja, peaksin läbi lugema terve manuaali. Ent omandades kogemusi, tean ma täpselt, mida vahele jätta - ja seega on tulemus nii minu, kui manuaali läbi lugeva inimese puhul oskus seda keelt kirjutada või tööriista kasutada, ent mina olen kulutanud kuni sada korda vähem aega. Nii kulub mul programmeerimiskeele õppimiseks tihti kaks-kolm päeva, et oma asjad seal küllaltki vabalt ära teha; kes õpib oma esimest või teist keelt, sellel võib kuluda üle poole aasta või isegi mitu aastat, et seda enam-vähem kirjutada; mõne programmeerimiskeele läbi ja lõhki tundmiseks kulub mul ka muidugi üksjagu aega, ent võrreldav on just enam-vähem sama elementaarse taseme saavutamise kiirus (et osatakse lihtsamad asjad kiiresti ära teha). Siiski õppisin ka oma esimese keele üsna produktiivselt, kuna tundsin muid seotud valdkondi - ent sellel juhul õppisin manuaali siiski pähe ja lugesin mitu korda läbi. Ent, mida öelda tahan - praegusel hetkel on minu jaoks põhioskus, mida arendada, siiski oskus valida välja õiged 1-5% manuaalist, mis mu kõige kiiremini teemasse sisse viivad, ning ignoreerida muud.

Google kasutamise oskus kuulub ka siia, ent sellest võiks palju kirjutada.

Diagonaalis lugemise oskus

Väga paljudes õpikutes on vähe fakte, mida peame juurde saama, ent need faktid on seal siiski olemas ja kvaliteetsemat materjali ei ole võtta. Siis tuleb osata lugeda diagonaalis ja jääda seisma õigetel kohtadel - ka see annab võrreldes õpiku läbi töötamisega mitmekordse või kui infot on seal vähe, siis mõnesajakordse produktiivsuse kasvu.

Materjal peab olema võimetekohane

Mainin korduvalt, et osa materjali keeruatab liiga palju ühe fakti juures, osa materjali jällegi ei anna kõike vajalikku infot. See ei ole matejali viga, vaid valiku viga - materjal peab olema võimetekohane, kirjutatud mulle sarnase tausta, eelteadmiste, võimete ja oskustega inimesele. Seega võib olla väga vale valik alustada materjalist, mille on enda jaoks välja valinud ja ülima rahuloluga läbi lugenud minust palju rohkem või vähem andekas inimene. Ehkki, kui võimekam inimene valib vähem võimekale materjali, mis on valitud tema võimetele vastavalt, siis on see üldjuhul sobiv materjal.

Kui materjal ei ole võimetekohane, võib produktiivsuse kasu ulatada mõnest korrast lõpmatuseni - väga üle võimete materjal või selline, kus on ainult juba teadaolev, võib tähendada seda, et materjali läbitöötamise tulemus on null, midagi ei õpitudki.

Õppimises on vaja suurt plaani

Üks pool õppimise produktiivsusest on info omandamise kiirus - teine pool on see, et see info vastaks sellele, mida elu jooksul reaalselt vaja on. Loomulikult, kui meil on rohkem infot, siis korraldame oma elu sellele vastavalt ja meil ongi vaja rohkem infot - siiski on võimalik kulutada suur hulk aega asjade õppimisele, mida vaja ei ole mitte kunagi.

Samas ei tähenda see, et ei tuleks avardada silmaringi ja õppida paljusid asju - üldiselt on avar silmaring vältimatu eeldus, et tunda ära, mida võiks vaja olla, ning kulutada nendele asjadele aega süvitsi. Siiski on võimalik kulutada palju aega, et töötada läbi materjali, millest saadav kasu elu jooksul on nulli lähedane. Ja see on väga keerukas omaette oskus, mis jääb selle teksti skoobist kaugele välja.

Eelduste arendamine

Õppimise produktiivsust suurendavad harjutused, mis arendavad inimese abstraktseid omadusi. Näiteks - loovus,ülesannete lahendamise abstraktne võime erinevatel teemadel või muu. Näiteks mõistatuste ja puslede lahendamine ei anna tihtipeale otseselt mingeid kasulikke teadmisi, ent see võib olla käepäraseim viis arendada üht või teist võimet või omadust, mis on kasulike teadmiste omandamiseks vajalik. Näiteks inimene, kes ei ole lahendanud matemaatikaülesandeid ja teinud endale selgeks suurt kogust teoreetilist materjali, ei ole võimeline lugema tõsiteaduslikku teksti - selle asemel, et lugeda paarikümne leheküljeline teaduslik tekst, mis matemaatika keele vahendusel asja väga täpselt ja üleüldiselt edastab, loeb ta sama teksti kohta käiva kahesajaleheküljelise populaarteadusliku raamatu, mis annab asja edasi pealiskaudselt ja mitte täielikult. Loomulikult on hea laia aluspõhja luua just nimelt populaarteaduslike raamatutega, kust saab igat laadi viiteid, vihjeid ja muud kasulikku - ent siiski peab matemaatikaoskus ajaga arenema, et õppimisvõime kasvaks. Matemaatikaoskus ongi teadusliku õppimise võime.

Bioloogia

Õppimise juures on kaks olulist asja, mida tasub tunda, mis jäävad sellest tekstist väljapoole:
  • Psühholoogia ja inimese tundmine - head psühholoogiateadmised ja arusaam sellest, kuidas inimene töötab, annavad lõputult inspiratsiooni selle kohta, kuidas täiustada enda õppimisvõimet. Näiteks õppimiseks soodsate aegade leidmise kohta või selle kohta, millistes meeleoludes on hea õppida. Kogemusest õppimist võimendab psühholoogia tundmine tohutult - tegelikult omandavad paljud inimesed kogemusi, mida nad tegelikult läbi ei tööta (so. nad küll kogevad, aga nad ei omanda kogemust), mis põhjustab ka korduvaid ühelaadilisi kogemusi või hullemal juhul korduvaid väga sarnaseid kogemusi sarnase negatiivse lõpuga - see võib näidata mitmeid asju, ent sageli tähendab see lihtsalt seda, et kogemust tegelikult omandatud ei ole.
  • Organismi võimekuse arendamise meetodid - toitumine, füüsiline pingutus, unerütmid ja palju muud sellist võivad orgaaniliste eelduste tõstmise kaudu inimese õppimisvõimet tema bioloogilise kiiruse kaudu jällegi kordades tõsta või langetada. Näiteks võib inimene elada mingis udus, kus õppimine ei olegi võimalik - kasvõi mõne sellise rahusti mõju all, kuna ta ei tule toime enda arendamisega, või pidevas depressiooniseisundis, mis täiesti halvab mälu ja paljude asjade õppimise võime. Samas võib inimene elada kirkas, elavas ja väga tähelepanelikus seisundis, kus on võimalik õppida pea igal sammul ja näha kiiresti lahendusi keerukatele küsimustele.

1 comment:

  1. Keegi väitis mulle, et väide, et huvi on õppimise põhialus, on jama (kelle küsimuse tõttu selle teksti kirjutasingi); tema sõnad -
    "Sõltub vaatenurgast ja inimesest. Iga teooria toetub mingile aksiomaatikale, s.t. eeldustele, mille kehtivust teooria ise ei tõesta. Harilikult valitakse alused kindlat eesmärki silmas pidades.
    Ma ise huvi esikohale ei paiguta, pigem vajalikuks tagajärgeks. Enamikul lähevad hammasrattad liikuma alles pärast soodsa võimaluse märkamist. Sama tagajärg võib olla ka üsna tuimal pingutusel kui sellega kaasneb uut arusaamist või oskuseid."

    Omaalgatusliku õppimise motiiv on huvi. Seda aksioomi ei tõestagi mingi teooria, vaid elukogemus. Ma nimelt olen näinud seda, kuidas õpitakse ilma huvita - väga aeglaselt ja vaevaliselt. Ja ma pole näinud, et keegi midagi selgeks ei saaks, kui tal on tõsine huvi - vähemalt enda võimete piires. Kindlasti on ka huvi juhitav, aga see on juba eraldi küsimus - väidan lihtsalt, et huvi on esimene märksõna. Et huvi äratamine on eeltöö ja selle jaoks ühte meetodit/valemit ei ole.

    See alus on valitud õppimise eesmärki silmas pidades. Tuim pingutus on üsna naeruväärne viis õppimiseks - näiteks eeldab see kordamist, mis on definitsiooni kohaselt väga suur produktiivsuse kaotus (näiteks olen mina mind huvitavates teemades kümme korda produktiivsem õppija, kui see, kes kordab õpitut üheksa korda - ja sada korda kiirem, kui see, kes kordab 99 korda; seda ilma, et õppimise kvaliteet vähimalgi määral kannataks).

    Huvi vastab eesti keeles kahele inglise keelsele mõistele - interest ja curiosity. Curiosity on üldisem.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Interest_%28emotion%29

    Interest is a feeling or emotion[1] that causes attention to focus on an object or an event or a process. In contemporary psychology of interest, [2] the term is used as a general concept that may encompass other more specific psychological terms, such as curiosity and to a much lesser degree surprise[citation needed].

    http://en.wikipedia.org/wiki/Curiosity

    Curiosity is an emotion related to natural inquisitive behavior such as exploration, investigation, and learning, evident by observation in human and many animal species. The term can also be used to denote the behavior itself being caused by the emotion of curiosity. As this emotion represents a drive to know new things, curiosity is the fuel of science and all other disciplines of human study.

    ReplyDelete